Weten wat een advocaat doet?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Wat doet een advocaat? Taken en werkzaamheden

Veel mensen denken bij een advocaat direct aan iemand die criminelen in de rechtbank vertegenwoordigd, of aan iemand die helpt bij een scheiding. Toch heeft een advocaat nog meer taken: wat doet een advocaat allemaal?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar tot wel 40%!

Benieuwd wat een advocaat allemaal doet? Op deze pagina lees je meer over de taken en werkzaamheden van advocaten. Je leest over verschillende soorten advocaten en hun rechtsgebieden. Zo weet je zeker welke advocaat jij moet inschakelen!Taken advocaat

Een advocaat heeft verschillende, belangrijke, taken. Zij hebben specifieke kennis van wet- en regelgeving en voorzien hun cliënten daarom van juridisch advies. Ook kan een advocaat je vertegenwoordigen in gerechtelijke procedures.

Er wordt vaak gedacht dat advocaten alleen ingeschakeld worden tijdens gerechtelijke procedures, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Bij problemen op de werkvloer, waarbij je denkt dat je meer rechten hebt, kan de hulp van een advocaat heel waardevol zijn. Deze is namelijk op de hoogte van alle rechten en plichten van een werkgever, en kan je vertellen of deze inderdaad in gebreke is.

De belangrijkste taken van een advocaat zijn:

 • Cliënten adviseren over specifieke juridische kwesties. Bijvoorbeeld over aansprakelijkheid of andere wettelijke rechten en plichten.
 • Het onderzoeken van juridische gegevens, om te kijken of het wenselijk is om een gerechtelijk traject op te zetten.
 • Juridische adviezen formuleren na het bestuderen en interpreteren van wet- en regelgeving.
 • Presenteren van rechtszaken aan onder andere rechters en juryleden.
 • Bewijslast verzamelen om een verdediging op te bouwen.

Besparen op de kosten van een advocaat?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een advocatenkantoor bij jou in de buurt!

Gratis - Vrijblijvend

Wat doen de verschillende soorten advocaten?

Er zijn heel veel verschillende rechtsgebieden. De meeste advocaten hebben zich gespecialiseerd in één of enkele specifieke richtingen. Welk soort advocaat jij moet inhuren, hangt dus grotendeels af van je probleemstuk. Lees hier hoe je jouw advocaat vindt.

Hieronder lees je meer over de werkzaamheden van advocaten gespecialiseerd in verschillende rechtsgebieden. Op zoek naar een advocaat bij jou in de buurt? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!


Strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat is gespecialiseerd in strafrecht. Deze advocaat staat in een rechtszaak altijd aan de kant van de verdachte: het openbaar ministerie vervult in deze rechtszaken de rol van de aanklager. Een strafrechtadvocaat doet er alles aan om een zo’n gunstig mogelijke uitspraak te verkrijgen. Dit doet hij door ontlastend bewijs te verzamelen, of door op zoek te gaan naar andere aspecten die in het voordeel van de verdachte zijn.

Als je in aanraking komt met justitie heb je altijd het recht op een strafrechtadvocaat. Heb je hier geen geld voor, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een pro deo advocaat!

Arbeidsrecht advocaat

Een arbeidsrechtadvocaat is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Het arbeidsrecht is erg complex en verandert regelmatig. Heb jij het idee dat je werkgever zich niet aan zijn plichten houdt, of dat je zelf meer rechten hebt? In dat geval schakel je een arbeidsrecht advocaat in.

Waar kan de advocaat je mee helpen?

Als jij (ten onrechte) ontslagen bent, dan is het fijn om een advocaat in te schakelen. Allereerst om je ontslag aan te vechten. Ten tweede ook omdat je bij een ontslag geen recht hebt op een uitkering. Is jouw ontslag dus ongegrond, dan heb je een advocaat nodig om deze zaak hard te maken. Ook bij andere conflicten op de werkvloer, bijvoorbeeld met betrekking tot verlof, niet betaalde vakantiedagen of achterstallig salaris. Lees meer over de kosten van een arbeidsrechtadvocaat.

arbeidsrecht-advocaat

Echtscheidingsadvocaat

Om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan is het slim om een advocaat in te schakelen. Deze neemt de emotie uit de strijdt en kan helpen met het verdelen van de eigendommen of het opstellen van een ouderschapsplan.

Als je een advocaat inschakelt, dan geeft deze je persoonlijk advies. Ook over aspecten waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had.

Kunnen jij en je ex-partner nog goed door één deur? Dan is het eventueel mogelijk om een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat in te huren. Je bent dan een stuk goedkoper uit dan wanneer beide partijen een eigen advocaat inschakelen. Op deze pagina lees je meer over de kosten van een echtscheidingsadvocaat.

Familierecht advocaat

Een advocaat gespecialiseerd in familierecht is in te schakelen voor zaken omtrent personen en familierecht. Je kunt deze familierecht advocaat inhuren bij een echtscheiding, maar ook bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bijvoorbeeld als je huwelijkse voorwaarden wilt laten opstellen.

Toch is dit niet het enige moment waarop je een familierecht advocaat nodig hebt!

Wil jij een kind adopteren, of wil je een kind dat al geboren is alsnog erkennen? Dan heb je ook de hulp nodig van een familierecht advocaat. Hetzelfde geldt voor aanpassingen in de burgerlijke stand: als jij bijvoorbeeld je voor- of achternaam wilt wijzigen.

Lees ook meer over de letselschade advocaat.


Advocaat inschakelen?

Vind een advocaat bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!


Belangrijkste kenmerken van een advocaat

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen en kenmerken van een goede advocaat:

 1. Passie: een succesvolle advocaat heeft passie voor zijn werk en gaat tot het uiterste om jou goed te helpen bij jou zaak. Of het nu gaat om de vertegenwoordiging bij een diefstal, of een conflict op de arbeidsvloer.
 2. Doorzettingsvermogen: doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap, omdat veel rechtszaken geduld en doortastendheid nodig hebben. Soms omdat de tegenpartij niet wil meewerken of omdat de feiten niet helder te krijgen zijn. Een goede advocaat geeft niet op.
 3. Creativiteit: één van de belangrijkste taken van een advocaat is het interpreteren van de wet. Hier is soms een stukje creativiteit voor nodig. Ook voor het vinden van oplossingen heeft de advocaat een creatieve geest nodig.
 4. Communicatieve vaardigheden: wet- en regelgeving is enorm complex en verandert regelmatig. Het is belangrijk dat de advocaat over goede communicatieve eigenschappen beschikt, zodat hij ook jou goed kan informeren, zodat jij ook precies snapt wat er gaande is.

Wat doet een pro deo advocaat?

Er wordt vaak gedacht dat een pro deo advocaat gratis werkt. Toch klopt deze informatie niet helemaal. Iedereen heeft het recht op verdediging, maar het inschakelen van een advocaat is erg duur. Wanneer we spreken van pro deo, dan gaat het hierbij om de gratis rechtsbijstand. Maar in lang niet alle gevallen is deze rechtsbijstand gratis: je betaalt zelf, afhankelijk van je inkomen, een verplichte eigen bijdrage.

Bij alleenstaanden met een jaarinkomen van maximaal €20.300,- en gehuwden of samenwonenden met een gezamenlijk inkomen tot €28.200,- is de eigen bijdrage €152,-. Verdien je meer, dan loopt de eigen bijdrage op, tot maximaal €819,-. Een jaarinkomen boven de €28.600,- voor alleenstaanden of boven de €40.400,- voor stellen betekent een afwijzing voor een pro deo advocaat. Lees meer over de kosten van een advocaat.


Wat doet een advocaat niet?

Je weet nu meer over de verschillende taken van advocaten. Maar er zijn ook dingen die een advocaat niet voor je kan doen.

Dit zijn:

 • Mediator: een advocaat is geen mediator. Bij het regelen van alle zaken laat een advocaat minder afhangen van het gesprek zelf, en kijkt meer naar het juridische aspect.
 • Vonnis naleven: een advocaat kan je vertegenwoordigen tijdens een juridisch proces, maar is niet bevoegd om het vonnis van de rechter na te leven. Dit mag alleen een gerechtsdeurwaarder doen.

Op deze pagina lees je meer over het verschil tussen een advocaat en een jurist.

arbeidsrecht-advocaat

Advocaat nodig? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij een advocaat inhuren? Omdat je gaat scheiden of omdat je een conflict op werk hebt? Met de hulp van een ervaren advocaat vergroot je de kans dat jij krijgt waar je recht op hebt. Bovendien besparen advocaten je veel tijd, omdat je zelf niet in ingewikkelde materie hoeft te duiken. Op zoek naar een advocatenkantoor bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk de tarieven van verschillende advocaten en kies zo het kantoor met het beste aanbod! Je bespaart tot wel 40% op de kosten: alleen maar door te vergelijken! De aanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Start nu je gratis aanvraag