Jurist of advocaat nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Verschil advocaat en jurist uitgelegd

Weet jij wie je bij juridische problemen inschakelt: een advocaat of een jurist? Hoewel de twee termen regelmatig door elkaar gebruikt worden, zit er wel verschil in. Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Wil jij juridische hulp inschakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt na de aanvraag zo snel mogelijk tot wel 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen, en kies zo voor de advocaat met het beste aanbod!

Heb je een advocaat nodig? Op deze pagina lees je wat het verschil is tussen een jurist en een advocaat. Je leest welke van de twee je nodig hebt ik welke situatie, en wat het verschil in kosten is!Wat is een jurist en wat is een advocaat?

Als iemand een universitaire studie Rechtsgeleerdheid succesvol heeft afgerond, mag hij of zij zichzelf een jurist noemen. Een jurist is dus iemand die het recht bestudeerd en die zich bezighoudt met wet- en regelgeving. Er zijn heel veel verschillende soorten juristen: advocaten natuurlijk, maar er zijn ook bedrijfsjuristen, gerechtsdeurwaarders en juridisch adviseurs.

Een advocaat word je niet zomaar!

Wie als advocaat werkzaam wil zijn moet zich laten beëdigen. Hierna doorloopt hij of zij een stage op een advocatenkantoor. Tijdens deze stage wordt hij ook wel een advocaat-stagiaire genoemd. Na deze stage moeten advocaten de beroepsopleiding Advocatuur volgen, inclusief verscheidene cursussen. Heb je een advocaat nodig? Vraag gratis offertes aan!


Advocaat nodig?

Vind een advocaat of jurist in jouw regio en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Wat doet een jurist? En wat doet een advocaat?

Er zit dus verschil tussen advocaten en juristen: een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat! Maar wat doet een jurist dan? Kort gezegd kun je bij een jurist hulp inschakelen voor juridische vraagstukken. Zij analyseren deze en geven dan een persoonlijk advies. Het is ook mogelijk een jurist in te huren voor een proces bij de kantonrechter: dit wordt vaak gedaan omdat het goedkoper is dan het inschakelen van een advocaat.

Wat doet een advocaat?

De belangrijkste taken van een advocaat zijn het adviseren, bemiddelen, onderhandelen en procederen over juridische zaken. De advocaat behartigt jouw belangen en houdt ook namens jou contact met de tegenpartij. De werkzaamheden komen voor een groot deel overeen met een jurist. Vraag gratis offertes aan!

Wat mag de advocaat dan meer?

De werkzaamheden van juristen en advocaten hebben dus veel overeenkomsten. Maar wat kan een advocaat nou wel, dat een jurist niet mag doen?

Een jurist mag bij het kantonrecht procederen. Hierbij gaat het om relatief eenvoudige zaken, waarbij het gaat om een geschil met een bedrag van maximaal €25.000,-. Gaat het om grotere geschillen, dan moet de zaak voor de rechter verschijnen: alleen een advocaat mag je bijstaan bij een dergelijke rechtszaak.

Een ander groot verschil is dat een advocaat geheimhoudingsplicht heeft, en gebonden is aan specifieke gedragsregels. Juristen zijn niet beëdigd en hebben deze plichten niet. Op zoek naar een advocaat? Lees hier meer over het vinden van een goede advocaat.

advocaat pro deo

Hoe word je advocaat

Hoe word je een advocaat? Als je hier interesse in hebt, dan is het belangrijk om eerst een master in rechten afronden. Na deze master ben je een jurist, maar nog geen advocaat. Om advocaat te worden moet je na je studie rechten de beroepsopleiding Advocatuur volgen. Tijdens deze opleiding loop je stage bij een advocatenkantoor. Je bent dan als advocaat aan het werk, maar bent officieel nog advocaat stagiair.

Na het afronden van deze beroepsopleiding ben je officieel advocaat. Op zoek naar een advocaat? Vraag gratis offertes aan en ontvang persoonlijk advies.

En wanneer ben je jurist?

De route naar een beroep als jurist is minder lang. Na het afronden van je master rechten ben je officieel een jurist. Je kunt hierna als jurist aan het werk gaan, of er dus voor kiezen om de beroepsopleiding advocatuur te volgen.

Rechten en plichten van de advocaat

Een advocaat is beëdigd en heeft daarom verschillende rechten én plichten. De Advocatenwet en Gedragsregels voor Advocaten zijn van toepassing op de advocaat. Als iemand beëdigd wordt tot advocaat, dan is deze persoon een verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze organisatie is bevoegd om regels op te stellen. Zo moet een advocaat verplicht elk jaar de nodige opleidingen volgen. De Nederlandse Orde van Advocaten controleert dit streng. Vraag gratis offertes aan!

Orde van Advocaten

Elke advocaat is verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit is een rechtspersoon, en de organisatie houdt toezicht op advocaten in Nederland. Zij controleren of advocaten zich aan de gedragsregels houden. Bij klachten kun je ook contact opnemen met de Orde van Advocaten, zij nemen je klacht dan in behandeling. Lees meer over de soorten advocaten.

Besparen op de kosten van een advocaat?

Vergelijk gratis offertes en kies voor de jurist met het beste aanbod!

En waar moet de jurist aan voldoen?

Er zijn geen wettelijke gedragsregels voor juristen. Toch is het belangrijk dat een jurist zich ook netjes gedraagt. Veel juristen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Rechtskundig Adviseurs. Deze vereniging heeft bepaalde gedragsregels opgesteld waar de juristen zich aan moeten houden. De regelgeving is vergelijkbaar met de regelgeving van de Orde van Advocaten, maar is toch een stuk minder streng.

NVRA en gedragsregels

De NVRA (Nederlandse Vereniging van Rechtskundig Adviseurs) heeft dus gedragsregels opgesteld voor juristen die lid zijn van deze vereniging. Hoe zit het met juristen die hier niet bij aangesloten zijn? Veel kleinere adviesbureaus hebben hun eigen regels opgesteld. Hierdoor moeten zij zich nog steeds aan strenge regels houden en kan een jurist niet zomaar doen wat hij of zij zelf wil.

Verschil in kosten tussen advocaat en jurist

Zit er verschil in kosten tussen een advocaat en een jurist? Jazeker! De kosten van een advocaat liggen tussen de €175,- tot €500,- per uur. Juristen zijn een stuk goedkoper, met een gemiddeld uurtarief van €80,- tot €140,- per uur. Voor kleinere rechtszaken bij de kantonrechter ben je dus uiteindelijk stukken voordeliger uit wanneer je een jurist inschakelt, dan wanneer je kiest voor een advocaat. Soms is het geschil zo groot of complex dat je toch voor de rechtbank moet verschijnen: in dat geval moet je een advocaat inschakelen.

advocaat pro deo

Advocaat nodig? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij een advocaat nodig? De hulp van een advocaat voorkomt dat jij je in complexe materie hoeft te verdiepen. Je advocaat geeft je bovendien een persoonlijk advies, zodat je de kans op een positieve uitkomst vergroot. Op zoek naar een advocatenkantoor in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat je na je aanvraag zo snel mogelijk offertes krijgt toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs. Je aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus geen zorgen: je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken