Welke advocaat heb ik nodig?

Vergelijk gratis offertes en vind jouw advocaat!

Gratis - Vrijblijvend

Soorten advocaten

Heb jij een advocaat nodig? Er zijn zoveel verschillende soorten advocaten werkzaam, dat het soms lastig is te bepalen bij welk advocatenkantoor jij juridisch advies kunt inwinnen. Er zijn advocaten gespecialiseerd in echtscheiding en erfrecht, maar bij een conflict op de werkvloer moet je juist op zoek gaan naar advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht of ontslagrecht.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de verschillende rechtsgebieden en de soorten advocaten die je kunt inschakelen. Ook krijg je een indicatie van de tarieven en lees je meer over het inhuren van een pro deo advocaat. Op zoek naar een letselschade- of scheidingsadvocaat? Of zoek je juist één van de andere soorten advocaten? Vul dan snel het offerteformulier in en vergelijk de offertes van verschillende advocatenkantoren!

Welke advocaat heb je nodig?

Er zijn veel verschillende soorten advocaten. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, heb je een advocaat nodig gespecialiseerd in het specifieke rechtsgebied. Ga je binnenkort scheiden, dan ga je op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in personen- en familierecht. Conflict op de werkvloer? Dan kan een advocatenbureau gespecialiseerd in arbeidsrecht jou het beste helpen. Lees hier wat een advocaat doet.

Voor elk recht zijn er verschillende soorten advocaten. Er bestaan onder andere de volgende rechtsgebieden:

 • Personen- en familierecht
 • Letselschade
 • Arbeidsrecht
 • Erfrecht
 • Strafrecht
 • Huurrecht
 • Ondernemingsrecht
 • Bestuursrecht

Lees meer over het verschil tussen een advocaat en jurist en de mogelijkheden van het aanklagen van de gemeente.

soorten advocaten

Personen- en familierecht

Een belangrijk onderdeel van het Burgerlijk Recht in Nederland is het personen- en familierecht. Dit rechtsgebied gaat in op alle familiaire zaken en er zijn dus een aantal verschillende soorten advocaten waar je uit kunt kiezen. Bij een echtscheiding schakel je een scheidingsadvocaat in en bij een erfenis schakel je een advocatenbureau in met ervaring in erfrecht. Andere zaken die onder dit rechtsgebied vallen zijn alimentatie, een naamswijziging en voogdij.

Dit is het grootste rechtsgebied dat bestaat: het aantal gerechtelijke procedures binnen dit rechtsgebied is namelijk ongeveer de helft van het totaal aantal juridische procedures. Er worden regelmatig wijzigingen aangebracht in de wetgeving, daarom laat een advocaat gespecialiseerd in dit vakgebied zich goed bijscholen.

Scheidingsadvocaat inschakelen?

Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier.

Echtscheiding? Schakel een scheidingsadvocaat in

Een scheidingsadvocaat is één van de soorten advocaten gespecialiseerd in familierecht. Een echtscheidingsadvocaat schakel je in op het moment dat je besluit van je partner te scheiden. Bij een echtscheiding moet natuurlijk een hoop geregeld worden, zeker als er vermogen tijdens het huwelijk is opgebouwd of als er kinderen geboren zijn.

Een scheidingsadvocaat helpt bij een echtscheiding onder andere bij het opstellen van een ouderschapsplan, het vaststellen van (partner)alimentatie en bij de verdeling van gemeenschap. Er zijn een hoop soorten advocaten die zich een gespecialiseerd scheidingsadvocaat kunnen noemen. Kies in het geval van een echtscheiding daarom voor een advocatenkantoor dat goed bij je past. Lees meer over de kosten van een scheidingsadvocaat.

Advocaat gespecialiseerd in erfrecht

Een advocatenkantoor gespecialiseerd in erfrecht kan je ondersteunen in het geval van een erfenis. Erfrecht advocaten kunnen je bijvoorbeeld helpen wanneer er een conflict rondom de nalatenschap ontstaat: helaas gebeurt dit tegenwoordig nog regelmatig. Het kan ook voorkomen dat je na het overlijden van een familielid ontdekt dat je onterfd bent of dat je familie naast de erfenis ook grote schulden achterlaat.

Een erfrecht advocaat adviseert en begeleid je hierin. Ook als de overledene geen testament heeft achtergelaten, om zo conflicten bij de verdeling van de erfenis te voorkomen. Eventueel kan de erfrecht advocaat je zelf helpen het testament nietig te verklaren. Op die manier begeleidt het advocatenkantoor gespecialiseerd in erfrecht je bij het behalen van je recht.

Juridische hulp bij letselschade

Wie bij een ongeval letselschade oploopt, heeft recht op een goede schadevergoeding. Alle kosten als gevolg van de letselschade wordt dan door de verantwoordelijke tegenpartij vergoed. Als jij letselschade hebt opgelopen, is het dus belangrijk dat je een letselschade advocaat inschakelt.

Letselschade advocaten helpen jou bij het verzamelen van de nodige bewijslast en zorgen ervoor dat jij de optimale schadevergoeding ontvangt. De letselschade advocaten weten namelijk precies welke schadeposten jij bij de tegenpartij kunt claimen. Bovendien verzorgen de letselschade advocaten de communicatie met de verzekeraar van de tegenpartij, waardoor jij je kunt focussen op je herstel. Lees over de kosten van een letselschade advocaat.

Arbeidsrecht

Bij arbeidsrecht draait het om problemen op de werkvloer. Bijvoorbeeld als jij ontslagen wordt of als er een probleem ontstaat tussen jou en je werkgever. Het kan gebeuren dat je loon ten onrechte wordt ingehouden. Of misschien heb je een conflict met je werkgever vanwege een concurrentiebeding. Uit alle soorten advocaten kun je in dat geval het beste kiezen voor een arbeidsrecht advocaat.

Arbeidsrecht is onderdeel van het sociaal recht en wordt beïnvloed door verschillende soorten wetgeving. Bij arbeidsrecht heb je onder andere te maken met:

 • De Arbeidsomstandighedenwet
 • De Arbeidstijdenwet
 • De Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst
 • De Wet gelijke behandeling

Op deze pagina lees je meer over de kosten van een arbeidsrecht advocaat.

Ontslagrecht advocaat bij ontslag

Binnen het arbeidsrecht zijn er een aantal soorten problemen waarvoor je een advocatenkantoor kunt inschakelen. Eén van de soorten advocaten is een advocaat gespecialiseerd in ontslagrecht, deze schakel je in bij een ontslag.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Ontslag via de kantonrechter: je werkgever kondigt jouw ontslag aan en dient een verzoek in bij de kantonrechter. Als jij het hier niet mee eens bent kun je dit, met behulp van een advocatenkantoor gespecialiseerd in ontslagrecht, aanvechten.
 • Ontslag via vaststellingsovereenkomst: bij wederzijdse goedkeuring wordt een vaststellingsovereenkomst vastgesteld. Hierin wordt onder andere een transitievergoeding vastgelegd. Wil je de vaststellingsovereenkomst aanvechten, schakel dan een ontslagrecht advocaat in.
 • Ontslag op staande voet: bij ontslag op staande voet stopt je loon per direct en heb je geen recht op een WW uitkering, tenzij je het ontslag aanvecht. Schakel daarom direct een advocatenkantoor in.

Strafrechtadvocaat

Het strafrecht is vastgelegd in de wet. Hierin staan alle wetten en regels vermeldt. Wanneer jij je hier niet aan houdt, kom je in aanraking met de politie of justitie. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten delicten: misdrijven en overtredingen. Bij een overtreding hoef je niet per se een strafrechtadvocaat in te schakelen.

Bij grotere misdrijven is het inschakelen van een strafrechtadvocaat enorm belangrijk. Een veroordeling tijdens een rechtszaak heeft namelijk gevolgen voor de rest van je leven. Een strafrechtadvocaat handelt in jouw belang. Ben je niet verzekerd voor rechtshulp? Dan kun je ook een pro deo advocatenkantoor inschakelen.

advocaat letselschade kosten

Wat kost een advocaat?

Heb je een rechtsbijstand verzekering, dan worden in ieder geval een deel van de advocaatskosten vergoed. Een goedkoop advocatenkantoor hanteert een tarief van ongeveer €100,- tot €200,- per uur. Bij een gemiddelde scheidingsadvocaat liggen de tarieven bij een echtscheiding tussen de €200,- en €300,- per uur en heb je te maken met een zeer ervaren advocatenkantoor, dan liggen de tarieven iets hoger: gemiddeld tussen de €300,- tot €400,- per uur.

De kosten kunnen aardig hoog oplopen. Heb je hier niet voldoende geld voor? Ga dan zoeken naar de mogelijkheid op een advocaat van onvermogen, ook wel pro deo advocaat genoemd. Bij een pro deo advocatenkantoor wordt een groot deel van de kosten betaald door de overheid.

Een verzoek tot een pro deo advocaat kan alleen door jouw advocaat worden ingediend. Een pro deo advocaat is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet gratis. Je betaalt een pro deo advocaat namelijk zelf een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage die pro deo advocaten ontvangen is afhankelijk van jouw verzamelinkomen. Lees hier meer over de kosten van een pro deo advocaat, en wanneer advocaatkosten aftrekbaar zijn.

Tabel: advocaatkosten

Omschrijving Gemiddelde kosten per uur*
Laag tarief €100,- tot €200,-
Gemiddeld tarief €200,- tot €300,-
Hoog tarief €300,- tot €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per advocatenkantoor kunnen verschillen.

Hulp nodig bij het zoeken van een advocatenkantoor?

Met zoveel verschillende soorten advocaten, is het zoeken van de juiste juridische hulp een flinke opgave. Gelukkig zijn er een aantal verschillende manieren om het zoeken naar een advocatenbureau gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld door gratis en vrijblijvend gebruik te maken van onze service! Wij helpen je graag met het zoeken van een advocatenbureau uit je eigen regio.

Op deze website vind je een overzicht van elk advocatenbureau in Nederland. Zo weet je direct welk advocatenkantoor bij jou in de buurt gespecialiseerd is in strafrecht, ontslagrecht of arbeidsrecht! Bovendien vergelijk je gemakkelijk de offertes van meerdere advocaten, zodat je verzekerd bent van de beste prijs.

Alle advocaten in 1 gids

Vul het offerteformulier in en vind de juiste advocaat uit jouw buurt.

KvK gecontroleerd

Vergelijk offertes van diverse soorten advocaten uit uw buurt.

Vergelijk gratis offertes

Bespaar op de kosten door te kiezen uit een aantal advocaten.

Advocaat nodig? Gratis offertes vergelijken!

Besparen met het vergelijken van offertes? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch werkt het heel eenvoudig: via het offerteformulier geef jij je wensen aan. Geef onder andere aan naar welke soorten advocaten je op zoek bent: zoek je advocaten gespecialiseerd in strafrecht, ontslagrecht of een ander rechtsgebied?

Jij ontvangt dan zo snel mogelijk tot wel 4 vrijblijvende offertes van specialisten uit je eigen regio. Vergelijk de tarieven en kies zo voor het advocatenkantoor met het beste aanbod! Op die manier ben je verzekerd van de beste juridische hulp tegen de laagste prijs.

Gratis offertes vergelijken