Op zoek naar een pro deo advocaat?

Vergelijk gratis offertes en vind jouw advocaat!

Gratis - Vrijblijvend


Pro deo advocaat: kosten en informatie

Wie recht heeft op rechtsbijstand, kan een pro deo advocaat inschakelen. De kosten van een pro deo advocaat zijn laag, maar niet per se gratis. Je betaalt namelijk een eigen bijdrage, afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaar je tot wel 40% op de kostprijs!

Sommige mensen komen bij een rechtszaak in aanmerking voor een pro-deo advocaat. Op deze pagina lees je wat een pro-deo advocaat voor je kan betekenen en wat hij of zij kost. Ook vind je een duidelijk overzicht van de kosten van pro deo advocaten en waar je rekening mee moet houden!Wat is een pro deo advocaat en wat doet hij?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een advocaat pro deo geen gratis advocaat. Wat is een pro deo advocaat wel? Hij of zij is een advocaat die door de overheid betaald wordt, ook wel een advocaat van onvermogen genoemd. In principe kan elke advocaat ervoor kiezen om ‘pro deo’ zaken uit te voeren.

Omdat een pro deo advocaat ook gewoon als advocaat aan het werk is, hoef je niet bang te zijn dat de kwaliteit van pro deo advocaten slechter is: zij hebben dezelfde opleiding afgerond, moeten zich houden aan dezelfde gedragsregels en voeren naast pro deo zaken, ook betaalde zaken uit. Lees over de werkzaamheden van een advocaat en verschillende soorten advocaten.

Wil je een pro deo advocaat inschakelen, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je inkomen mag niet te hoog zijn.
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn.
  • Het financiële gewin uit de zaak mag niet te hoog zijn.
  • Je moet een gegronde reden hebben om rechtsbijstand aan te vragen. Vraag gratis offertes aan!

Pro deo advocaat: wat zijn de kosten?

De kosten van een pro deo advocaat zijn afhankelijk van je inkomen, vermogen, gezinssituatie en het type zaak. In de tabel vind je de gemiddelde prijzen voor verschillende zaken. Voor mediation betaal je bijvoorbeeld tussen de €54,- tot €107,- aan eigen bijdrage. De kosten voor een pro deo advocaat liggen hoger als je juridisch advies of zelfs een rechtszaak nodig hebt. Lees hier meer over de kosten van een advocaat en aftrekbaarheid van advocaatskosten.

Schakel je een advocaat in voor juridisch advies, met betrekking tot het personen- en familierecht? Houd dan rekening met kosten tussen de €110,- tot €144,-. Voor overige zaken varieert de eigen bijdrage tussen de €78,- tot €131,-. Voor de behandeling van een zaak binnen personen- en familierecht betaal je een eigen bijdrage tussen de €345,- tot €835,-. Voor overige zaken ligt de eigen bijdrage tussen de €199,- tot €835,-. Voor een precieze prijsindicatie, vraag gratis offertes aan!

Personen- en familierecht Overige zaken
Mediation Tussen €54 en €107 Tussen €54 en €107
Juridisch advies (max 3 uur) Tussen €110 en €144 Tussen €78 en €131
Zaak behandeling (3+ uur) Tussen €345 en €835 Tussen €199 en €835

*Let op: dit zijn gemiddelde advocaatkosten die verschillen per kantoor. Exacte prijsinformatie weten? Vergelijk gratis offertes!


Pro deo advocaat inschakelen?

Vergelijk offertes en vind advocaten in jouw regio!
Gratis offertes vergelijken!


Hoe weet ik hoe hoog de eigen bijdrage voor mijn advocaat precies is?

De kosten van de advocaat hangen af van je inkomen, vermogen, gezinssituatie en het type zaak. Als jij een advocaat inschakelt en hij of zij denkt dat je recht hebt op rechtsbijstand, kan je advocaat dit voor je aanvragen. In dat geval kan je advocaat je ook vertellen hoe hoog je eigen bijdrage exact is. Wil je graag weten hoe hoog de kosten van de pro deo advocaat zullen zijn? Op rechtsbijstand.nl lees je hier meer over.

Zijn er nog andere kosten aan de pro deo advocaat verbonden?

Een pro deo advocaat is nooit gratis. Naast de standaardkosten voor de advocaat, zijn er ook andere kosten waar je mee te maken krijgt.

  • Griffierechten: wanneer je een juridisch probleem voorlegt aan de rechter, dan betaal je griffierechten. Griffierechten zijn de kosten voor het starten van een procedure.
  • Kosten voor getuigen of deskundigen: in sommige zaken komen deskundigen of getuigen aan het woord. Hiervoor betaal je bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding of een uurtarief.
  • Proceskostenvergoeding: op het moment dat je de rechtszaak verliest, kan het voorkomen dat je de proceskosten (of een deel daarvan) moet terugbetalen aan de andere partij.

Wie betaalt de pro deo advocaat?

Op het moment dat jij een advocaat inschakelt en deze vraag rechtsbijstand voor je aan, dan wordt het grootste deel van de kosten vergoed door de overheid. Jij hoeft alleen een eigen bijdrage te betalen. De overheid betaalt de pro deo advocaat een vergoeding van €108,57 per uur. Vraag gratis offertes aan!

Let op: win je de rechtszaak? Dan kan de rechter de gemaakte kosten toewijzen aan de tegenpartij. Dat betekent dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor (een deel van) de kosten van jouw eigen bijdrage.

Is een pro deo advocaat minder goed?

Omdat een pro deo advocaat werkt voor minder geld, wordt vaak gedacht dat zij minder goed zijn dan andere advocaten: dit is absoluut niet het geval! Maak je geen zorgen. Pro deo advocaten zijn gewone advocaten die voor jouw zaak toevallig worden betaald door de overheid. Jij bent dus gewoon verzekerd van vakkundige hulp. Vraag gratis offertes aan!

Wanneer kom ik in aanmerking voor een pro deo advocaat?

Wanneer je een pro deo advocaat inschakelt, dan kan hij of zij een aanvraag indienen voor rechtsbijstand. Zo hoef je alleen nog de eigen bijdrage te betalen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een pro bono advocaat?

Dit hangt onder meer af van je inkomen. Je komt in aanmerking als jouw inkomen niet hoger is dan:

  • €27.300,- voor alleenstaanden.
  • €38.600,- voor gehuwden en samenwonenden.
  • €38.600,- voor een eenoudergezin met minderjarig kind.

Naast je inkomen speelt ook je vermogen een rol. Bij de aanvraag voor rechtsbijstand word je inkomen en vermogen opgevraagd bij de belastingdienst.

Besparen op de kosten van een advocaat?

Vind een betaalbaar advocatenkantoor bij jou in de buurt en bespaar tot 40%!

Wanneer heb ik een pro deo advocaat nodig?

Er zijn verschillende momenten waarop je een pro deo advocaat zou kunnen inschakelen. Allereerst wanneer je behoefte hebt aan juridisch advies. Misschien heb je een geschil met je werkgever, of weet je niet hoe het zit met de verantwoordelijkheid na een ongeval. Voor 3 uur juridisch advies, betaal je de pro deo advocaat maximaal €133,-.

Daarnaast worden pro deo advocaten vaak ingeschakeld bij juridische zaken met betrekking tot personen- en familierecht. Bijvoorbeeld bij een scheiding, huwelijk of geregistreerd partnerschap. De eigen bijdrage hiervoor ligt tussen de €345,- tot €862,-, afhankelijk van je inkomen.

Tot slot kun je de hulp van een pro deo advocaat inschakelen bij mediation trajecten. De eigen bijdrage hiervoor is maximaal €107,-.

Hoe schakel ik een pro deo advocaat in?

Er zijn in Nederland verschillende advocaten die ook op pro deo basis werken. Wanneer je een pro deo advocaat nodig hebt, dan ga je eerst op zoek naar een advocatenkantoor die pro deo zaken aanneemt. De advocaat kijkt naar jouw situatie en kan je daarna vertellen of je in aanmerking komt. Hij zal dan rechtsbijstand voor je aanvragen, waardoor de kosten alleen nog bestaan uit de eigen bijdrage. Lees meer over het zoeken naar een advocaat.

Ben je op zoek naar een pro deo advocaat in jouw regio? Met onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk kantoren in jouw regio die op pro deo basis werken. Geef dit aan op het offerteformulier en je hebt zo snel mogelijk contact met een advocaat in jouw regio.

advocaat

Pro deo advocaat inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij een pro deo advocaat inschakelen? Als je een advocaat inschakelt kan deze een aanvraag indienen, zodat jij alleen de eigen bijdrage voor de advocaat hoeft te betalen. Zo weet je zeker dat het inhuren van een advocatenkantoor nooit te veel gaat kosten! Op zoek naar kantoren in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes van advocatenkantoren in jouw regio. Op deze manier kun je in je eigen tijd de verschillende prijzen vergelijken. Kies voor het kantoor met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! Je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken