Hulp nodig bij het vinden van een advocaat?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Advocaat zoeken: zo vind je een advocaat die bij jou past

Hulp nodig met het zoeken van een advocaat? Er zijn heel veel verschillende advocaten werkzaam in jouw regio, maar om je kansen te vergroten raden we je aan te kiezen voor iemand met ervaring in het specialisme. Heb je hulp nodig met het vinden van een geschikte advocaat?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk de prijzen van de verschillende vaklui, en kies het kantoor met het beste aanbod!

Op deze pagina vind je handige tips en aandachtspunten voor als jij een advocaat zoekt. Je leest over de verschillende soorten advocaten en rechtsgebieden en we vertellen hoe je zeker weet dat je een goede advocaat gevonden hebt.advocaat zoeken

Ik zoek een advocaat: een stappenplan

Je hebt een conflict en wilt de hulp van een advocaat inschakelen: hoe ga je dan te werk? Kun je zomaar contact opnemen met een advocatenbureau of krijg je iemand toegewezen? Waar moet je op letten bij het zoeken naar advocaten en hoe weet je of je een goede advocaat vindt?

Hieronder geven we je een handig stappenplan om je te helpen met het vinden van advocaten in jouw regio, zodat je de beste hulp krijgt.

1. Heb ik een advocaat nodig?

Vraag jezelf eerst eens af: heb ik echt een advocaat nodig? Advocaten bieden specialistische hulp en kunnen je een goed persoonlijk advies geven, maar er zijn situaties waarbij je niet direct een advocaat hoeft in te schakelen. Soms is het goedkoper om bijvoorbeeld een mediator in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict of relatiebreuk. Bij letselschade kun je eventueel kiezen om een letselschade expert in te schakelen in plaats van een advocaat.

Gaat het om een ingewikkelde zaak, dan is specifieke kennis van dat rechtsgebied enorm waardevol: in dat geval raden we je aan een advocaat in de arm te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ingewikkelde vechtscheiding of bij strafrecht.

2. Welke advocaat heb ik nodig?

De volgende vraag die jij jezelf moet stellen is: welke advocaat heb ik nodig? Er zijn in Nederland verschillende rechtsgebieden. Alle advocaten hebben zich gespecialiseerd in één of enkele van deze rechtsgebieden. Een familierecht advocaat biedt bijvoorbeeld compleet andere hulp dan een advocaat gespecialiseerd in strafrecht. Welke soort advocaat jij nodig hebt, hangt dus af van je hulpvraag.

Je hebt onder meer de keuze uit:

 • Strafrechtadvocaat: deze staat je bij als je verdacht wordt van een misdrijf of andere overtreding. Hij staat je bij in het politieverhoor en tijdens de rechtszaak.
 • Familierecht advocaat: deze kan je adviseren en bijstaan in zaken omtrent ouderlijk gezag, alimentatie en omgangsregelingen. Ook voor zaken omtrent een adoptie of erkenning kun je een advocaat in familierecht inhuren.
 • Echtscheidingsadvocaat: deze advocaten zijn gespecialiseerd in (complexe) echtscheidingen. Zij staan je bij met het verdelen van de bezittingen en het opstellen van een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen.
 • Arbeidsrecht advocaat: deze kan je bijstaan in arbeidsconflicten of andere problemen op de werkvloer. Bijvoorbeeld als je (onrechtmatig) ontslagen bent of niet krijgt waar je recht op hebt.
 • Letselschade advocaat: als je letsel hebt opgelopen door toedoen van een ander, dan kan een letselschade advocaat je helpen om de schade op te eisen.

Lees ook meer over de pro deo advocaat.

Hulp nodig bij het zoeken van een advocaat?

Vergelijk gratis offertes en kom in contact met ervaren advocaten in jouw regio!

Gratis offertes vergelijken

3. Waar vind ik alle advocaten in Nederland?

Ik zoek een advocaat: waar kan ik alle advocaten in Nederland vinden? Online vind je het advocaten register. Hierin staat een overzicht van alle advocaten in Nederland, met specialisatie. Wanneer een advocaat is ingeschreven bij het register weet je zeker dat je te maken hebt met een expert die de titel ‘advocaat’ mag dragen.

Heb je hulp nodig met het vinden van advocaten, dan kun je ook gebruik maken van onze gratis offerteservice. Je krijgt dan de prijsopgaven van maximaal 5 experts in jouw regio. Door te vergelijken kies je eenvoudig voor het beste aanbod en bespaar je bovendien op de kosten.

4. Gespecialiseerde advocaat gezocht?

Voor complexe zaken is het belangrijk om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Je vindt deze doordat gespecialiseerde advocaten lid zijn van een specialisatievereniging. Om hier lid van de kunnen zijn, worden er strenge eisen gesteld aan de ervaring. Een paar bekende voorbeelden zijn de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten van Nederland (VAAN) en de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

advocaten zoeken

Wat doet de advocaat voor mij?

Met de hulp van een advocaat krijg je een persoonlijk juridisch advies. Je hoeft je zelf niet in te lezen in ingewikkelde wet- en regelgeving, omdat een advocaat je hierover kan informeren. Met deze specifieke informatie vergroot je de kans dat jij tijdens de rechtszaak of bemiddeling krijgt waar je recht op hebt.

Een advocaat kan verschillende dingen voor je doen, de belangrijkste werkzaamheden zijn onder andere:

 • 1. Je informeren en adviseren over al jouw rechten en plichten.
 • 2. Persoonlijk advies geven over juridische kwesties.
 • 3. Zich verdiepen in wetten en regelgeving, zodat jij dat niet hoeft te doen.
 • 4. Correspondentie en onderhandelingen met de tegenpartij verzorgen.
 • 5. Juridische documenten opstellen.
 • 6. Jou bijstaan tijdens een rechtszaak.

Advocaat gezocht? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar!

Hoe weet ik of ik een goede advocaat gevonden heb?

Voor complexe zaken is het belangrijk om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Je vindt deze doordat gespecialiseerde advocaten lid zijn van een specialisatievereniging. Om hier lid van de kunnen zijn, worden er strenge eisen gesteld aan de ervaring. Een paar bekende voorbeelden zijn de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten van Nederland (VAAN) en de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Heb je een advocaat ingehuurd en heb je het gevoel niet gehoord te worden? Of denk je dat je advocaat niet het beste met je voor heeft? Dan kun je een second opinion aanvragen bij een ander advocatenkantoor.

Kosten advocaat

De kosten van een advocaat hangen enorm af van de specifieke zaak en de ervaring van de expert. Een gemiddeld uurtarief van advocaten ligt tussen de €200,- tot €300,-. Vind je iemand met een uurtarief van gemiddeld €100,- tot €200,-, dan gaat het om een relatief laag tarief. Dit betekent niet dat de advocaat slechtere kwaliteit biedt, maar misschien vooral dat hij of zij minder ervaring heeft. In sommige gevallen zijn de advocaatkosten aftrekbaar.

Voor een zeer ervaren advocaat en zeer complexe zaken kun je een hoger uurtarief verwachten: houd dan rekening met prijzen van gemiddeld €300,- tot €400,-. De kosten kunnen ook afhangen van de specialisatie. Zo zijn de kosten van een letselschade advocaat anders dan voor een echtscheidingsadvocaat. Lees ook meer over de kosten van een pro deo advocaat en arbeidsrecht advocaat.

Omschrijving Gemiddelde kosten per uur*
Laag tarief €100,- tot €200,-
Gemiddeld tarief €200,- tot €300,-
Hoog tarief €300,- tot €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Besparen op de kosten van een advocaat?

Vind een advocaat in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Tips: zo vind je snel en gemakkelijk de juiste advocaat

Ben jij op zoek naar een advocaat? Hieronder geven we je drie praktische tips om snel een betaalbare advocaat te vinden. Zo ben je verzekerd van de beste hulp.

Kies een advocaat uit de buurt

Het is altijd slim om te kiezen voor iemand in je eigen regio. Op die manier houd je de reiskosten of benzinekosten zo laag mogelijk als je vaak langs moet komen voor overleg. Bovendien kan de advocaat ook bij jou langskomen zonder dat je hoge voorrijkosten hoeft te betalen. Met de hulp van een expert in de eigen regio bespaar je dus op de kosten!

Duurder is niet altijd beter

Je hoeft niet de duurste advocaat te kiezen voor goede hulp. Duurder is namelijk niet altijd beter, maar betekent vooral dat de advocaat in kwestie meer ervaring heeft. Kijk bij het vinden van een advocaat daarom niet alleen naar het uurtarief, maar ook naar zijn ervaring. Heeft hij soortgelijke zaken eerder behandeld? Zo ja: wat was de uitkomst daarvan?

Vergelijk offertes

Elke advocaat hanteert zijn of haar eigen uurtarief. Hierdoor verschillen de prijzen per advocatenkantoor. Wil je zeker weten dat je een eerlijke prijs betaalt, dan raden we je aan om de prijzen van verschillende kantoren met elkaar te vergelijken. Op die manier bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs.

zoek een advocaat

Op zoek naar een advocaat? Vergelijk gratis offertes!

Wil je de hulp inschakelen van een advocaat in jouw regio? Dit vergroot de kans dat jij krijgt waar je recht op hebt. Of dat nou een eerlijke verdeling is in je echtscheiding, een strafvermindering of bij een arbeidsconflict. Hulp nodig met het vinden van de beste advocaat?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk meerdere offertes ontvangt van advocaten bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de expert met het beste aanbod. Op die manier bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs. De aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken