Besparen op advocaatkosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Wanneer zijn de advocaatkosten aftrekbaar?

Advocaatkosten kunnen, bij een complexe zaak, flink oplopen. Het zou fijn zijn als je de advocaatkosten kon gebruiken voor fiscaal voordeel: is dat zo? In sommige gevallen zijn de advocaatkosten fiscaal aftrekbaar. Benieuwd wat het gaat kosten om een advocaat in te schakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk gratis offertes toegestuurd. Vergelijk en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Benieuwd of advocaatkosten aftrekbaar zijn? Op deze pagina vind je het antwoord. Je leest wélke kosten aftrekbaar zijn en wanneer.advocaatkosten aftrekbaar

Zijn kosten van een scheiding aftrekbaar?

Als je een echtscheidingsadvocaat inschakelt, kun je de kosten dan aftrekken bij de belastingdienst? Dat is alleen mogelijk bij sommige kosten, niet van allemaal. Lees meer over de kosten van een echtscheidingsadvocaat.

Hieronder lees je precies welke kosten bij een scheiding aftrekbaar zijn en welke niet.

Advocaat nodig? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een advocaat bij jou uit de buurt!

Kosten advocaat scheiding

De enige advocaatkosten bij een scheiding die aftrekbaar zijn, zijn de kosten voor het verkrijgen van partneralimentatie. Als jij dus een advocaat inhuurt die er daarna voor zorgt dat je partneralimentatie krijgt, dan kun je deze gemaakte kosten aftrekken bij de belastingdienst.

Dit geldt alleen voor de gemaakte kosten voor de partneralimentatie!

Heeft de advocaat in hetzelfde gesprek ook andere afspraken gemaakt of andere zaken voor je uitgevoerd, dan kun je deze niet aftrekken. Het is dus belangrijk dat jouw advocaat je een duidelijke factuur geeft waarbij de specificatie heel duidelijk is.

Je kunt de kosten pas aftrekken als jij en je ex-partner geen fiscaal partner meer zijn. Dit is het geval als jullie niet meer bij elkaar op hetzelfde adres zijn ingeschreven, en er inmiddels al een verzoek tot echtscheiding is aangedaan.

Mediator kosten aftrekbaar

Als je een mediator inschakelt in plaats van een advocaat, dan geldt hetzelfde wat betreft de kosten die aftrekbaar zijn: alleen de kosten gemaakt voor het verkrijgen van partneralimentatie kun je fiscaal aftrekken. Andere mediator kosten zijn dus niet aftrekbaar.

Bij het inschakelen van een mediator is het dus ook belangrijk dat de factuur en de specificatie hiervan heel duidelijk is. Het is belangrijk dat de afspraken omtrent de partneralimentatie hierna vast staan in een echtscheidingsconvenant of in de uitspraak van een rechter.

kosten advocaat aftrekbaar

Is kinderalimentatie aftrekbaar?

Hoewel de advocaatkosten voor het verkrijgen van partneralimentatie wel fiscaal aftrekbaar zijn, zijn de kosten voor kinderalimentatie niet aftrekbaar. Niet voor de betaler, en ook niet voor de ontvanger.

Mochten de afspraken omtrent de kinderalimentatie in hetzelfde gesprek zijn vastgelegd als de partneralimentatie, dan moet de scheidingsadvocaat dus in de offerte specificeren welke kosten gemaakt zijn voor welk onderdeel van de afspraak.

Is partneralimentatie aftrekbaar?

De enige kosten die bij een scheiding aftrekbaar zijn, zijn de gemaakte kosten voor het verhalen van partneralimentatie. De grote voorwaarde hiervoor is dat de gemaakte afspraken staan vermeld in het echtscheidingsconvenant.

Mochten jullie er als ex-partners samen niet uitkomen, dan moet de partneralimentatie door de rechter zijn toegewezen tijdens de rechtszaak. De kosten die aftrekbaar zijn, zijn de kosten voor een (belasting)adviseur, een jurist of advocaat en de proceskosten. Ook eventuele kosten voor een deurwaarder om de partneralimentatie op te eisen zijn aftrekbaar.

Lees meer over het vinden van een advocaat en de werkzaamheden van een advocaat.

Advocaat nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Welke advocaatkosten zijn nu aftrekbaar?

Je schakelt een advocaat in bij een scheiding. Welke kosten bij de echtscheiding zijn nu fiscaal aftrekbaar?

  • Kosten voor partneralimentatie zijn wel fiscaal aftrekbaar bij de belastingdienst. Je kunt de kosten voor de jurist of advocaat en de proceskosten aftrekken.
  • De overige kosten voor de advocaat voor jouw scheiding zelf zijn niet aftrekbaar.
  • Advocaatkosten omtrent de kinderalimentatie zijn ook niet aftrekbaar.

Ontslag advocaat: zijn de kosten daarvan aftrekbaar?

Als jij (ten onrechte) ontslag hebt gekregen, dan kun je hiervoor ook juridische hulp inschakelen. Een arbeidsadvocaat behartigt jouw belangen en zorgt ervoor dat jij krijgt waar je recht op is. Eventueel je baan terug of anders een goede ontslagregeling zodat jij de komende tijd gewoon je vaste lasten kunt blijven betalen.

Sinds 2001 zijn de kosten voor een advocaat bij ontslag niet meer fiscaal aftrekbaar. Wel mag een werkgever een belastingvrije vergoeding geven aan haar werknemers, om de gemaakte advocaatkosten te dekken. Je kunt dus eventueel in overleg gaan met je werkgever om de advocaatkosten te vergoeden. Lees meer over de kosten van een arbeidsadvocaat.

Hulp nodig van een arbeidsrecht advocaat? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina´s lees je meer over de kosten van een pro deo advocaat en de verschillende rechtsgebieden.

advocaatkosten

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wil je een advocaat inhuren? Dan weet je zeker dat je een goed en persoonlijk advies krijgt wat betreft jouw hulpvraag. Of het nu gaat om een echtscheiding of een arbeidsconflict: met de hulp van een advocaat vergroot je jouw kans op een succesvolle onderhandeling. Op zoek naar een advocaat in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk offertes toegestuurd van maximaal 5 advocaten bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen van de verschillende experts en kies het kantoor met het beste aanbod. Zo bespaar je tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken