Wat kost een scheidingsadvocaat?

Vergelijk gratis offertes en vind jouw advocaat!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten echtscheidingsadvocaat

Komen jij en je partner er niet meer uit, en hebben jullie besloten te gaan scheiden? Een scheiding is een hectische en verdrietige gebeurtenis voor iedereen die betrokken is. Voor jou en je (ex-)partner, maar ook voor jullie kinderen. Zorg ervoor dat jullie echtscheiding zo netjes mogelijk verloopt en schakel een ervaren echtscheidingsadvocaat gespecialiseerd in familierecht in.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de kosten en het uurtarief van een echtscheidingsadvocaat. Je krijgt een indicatie wat een echtscheiding in totaal kost en je leest welke kosten bij de belasting aftrekbaar zijn. Ben je op zoek naar een echtscheidingsadvocaat en nieuwsgierig naar het uurtarief? Vraag dan gratis en helemaal vrijblijvend een aantal offertes aan. Je ontvangt dan zo snel mogelijk tot wel 6 offertes van scheidingsadvocaten uit je eigen regio. Vergelijk en bespaar!

Uurtarief echtscheidingsadvocaat

De kosten van een echtscheidingsadvocaat gespecialiseerd in familierecht kunnen flink oplopen. Bij een dure scheidingsadvocaat liggen de kosten gemiddeld rond de €300,- tot €400,- per uur. Het uurtarief van een goedkope scheidingsadvocaat liggen ongeveer tussen de €100,- en €200,-.

Een gemiddeld advocatenbureau kent een uurtarief van ongeveer €200,- tot €300,-. Mogelijk is de belasting van een deel van deze kosten aftrekbaar, waardoor het uurtarief iets gunstiger wordt. Wil je zoveel mogelijk besparen op je scheiding? Zoek dan een betaalbare echtscheidingsadvocaat. Vergelijk de kosten van meerdere scheidingsadvocaten en kies daarna de echtscheidingsadvocaat met het gunstigste uurtarief! Meer weten over advocaatkosten of het vinden van een advocaat? Lees hier meer.

Tabel: uurtarief scheidingsadvocaat

Omschrijving Gemiddelde kosten per uur*
Laag tarief €100,- tot €200,-
Gemiddeld tarief €200,- tot €300,-
Hoog tarief €300,- tot €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per advocatenkantoor kunnen verschillen.

kosten echtscheidingsadvocaat

Wat kost een scheiding?

Scheiden is een dure aangelegenheid. Bij een zogenaamde schone scheiding liggen de kosten gemiddeld al rond de €2.000,-. Dit is een echtscheiding die in goed overleg verloopt waarbij er één scheidingsadvocaat wordt ingeschakeld voor beide echtgenoten.

Een overlegscheiding is duurder: hiervan liggen de kosten gemiddeld rond de €3.600,- tot €4.800,-. Bij een overlegscheiding is er goed overleg tussen beide echtgenoten en heeft ieder een eigen advocaat in de arm genomen. De kosten van een vechtscheiding kunnen enorm hoog oplopen en de afwikkeling neemt soms zelfs enkele jaren in beslag. Voor een vechtscheiding starten de kosten rond de €4.000,- maar deze kunnen oplopen tot wel €10.000,-. Lees hier meer over pro deo advocaten.

Kosten echtscheiding

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Schone scheiding €2.000,-
Overlegscheiding €3.600,- tot €4.800,-
Vechtscheiding Vanaf €4.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per advocatenkantoor kunnen verschillen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Als je juridisch advies wilt inwinnen voor je echtscheiding, maar hier geen geld voor hebt, heb je mogelijk recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit houdt twee dingen in: allereerst krijg je een vergoeding voor de juridische kosten en daarnaast kun je advies vragen bij het Juridisch Loket.

Uiteraard zitten hier een aantal belangrijke voorwaarden aan verbonden. Je betaalt namelijk altijd een eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is volledig afhankelijk van jouw inkomen. Bovendien dekt deze vergoeding alleen de advocaatkosten en niet de griffierechten. Lees meer over gesubsidieerde rechtsbijstand en de voorwaarden hiervan op Rijksoverheid.nl.

Op zoek naar een echtscheidingsadvocaat?

Benieuwd naar de kosten? Vraag gratis offertes aan.

Kosten scheidingsadvocaat aftrekbaar?

Niet alle kosten van een scheidingsadvocaat gespecialiseerd in familierecht zijn aftrekbaar. Als er afspraken worden gemaakt voor partneralimentatie, dan zijn voor de ontvanger van deze alimentatie een deel van de kosten wel aftrekbaar. Hierbij gaat het om de volgende kosten:

  • Echtscheidingsadvocaatkosten
  • Telefoonkosten
  • Portokosten
  • Reiskosten
  • Incassokosten

Bovenstaande is alleen aftrekbaar als de kosten zijn gemaakt voor het afspreken van de partneralimentatie. Je kunt ook afspreken om een vergoeding op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Hierin spreek je af dat je (ex-)partner de advocaatkosten betaalt.

Scheiden, en dan?

Een echtscheiding is een verdrietige gebeurtenis, voor iedereen die betrokken is. Als jij en je partner besluiten te willen scheiden dan is het belangrijk om goede hulp te zoeken. Voorkom een vechtscheiding en blijf, indien mogelijk, zoveel mogelijk met elkaar communiceren. Je echtscheidingsadvocaat dient een verzoek tot echtscheiding in en daarna begint het plannen.

Je maakt samen een financieel plan: wordt er (partner)alimentatie betaald? Zo ja, door wie? Als jullie samen kinderen hebben, dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken gemaakt over de omgangsregeling, en over zorg- en opvoedingstaken. Als jullie het allebei eens zijn over de gemaakte afspraken dan gaan jullie naar de rechtbank, waar de rechter de scheiding definitief maakt.

Scheiden met of zonder advocaat?

Een echtscheiding zonder scheidingsadvocaat is mogelijk. Hierbij is het wel belangrijk dat jij en je partner goed kunnen communiceren en er samen uitkomen. Dit kost ongeveer €750,-. Een andere goedkope mogelijkheid is samen één echtscheidingsadvocaat in te huren. In dit geval werk je samen om het huwelijk op een goede manier te beëindigen.

Kies je ervoor om allebei je eigen scheidingsadvocaat in te huren, dan kom je als het ware tegenover elkaar te staan. Of jij en je (ex-)partner het beste geen, één of twee advocaten kunt inschakelen, is volledig afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeuren. Lees meer over wat een advocaat doet en de soorten advocaten die er zijn.

scheidingsadvocaat kosten

Voordelen echtscheidingsadvocaat

Twijfel je of het inschakelen van een scheidingsadvocaat de juiste keuze is? Een echtscheidingsadvocaat helpt je met de afwikkeling van jullie scheiding. Hij neemt de onderhandelingen voor je uit handen en handelt in jouw belang. Zo weet je zeker dat iemand opkomt voor jouw wensen.

Dit zijn een aantal belangrijk redenen om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen.

  • Met de hulp van een echtscheidingsadvocaat weet je zeker dat de scheiding zo snel mogelijk achter de rug is.
  • Een scheidingsadvocaat handelt in jouw belang en zorgt voor een goede afwikkeling.
  • Een echtscheidingsadvocaat zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk concrete afspraken worden gemaakt.
  • De scheidingsadvocaat neemt de onderhandelingen uit handen.

Echtscheidingsadvocaat nodig? Vergelijk gratis offertes

Hebben jij een je partner besloten te gaan scheiden? Ga dan op zoek naar een echtscheidingsadvocaat gespecialiseerd in familierecht uit je eigen regio. Via de bedrijvengids op deze website heb je een duidelijk overzicht van alle advocaten uit de buurt. Vraag via het offerteformulier de prijsopgaven aan van meerdere scheidingsadvocaten en vergelijk de kosten.

Kies zo gemakkelijk voor de scheidingsadvocaat met het beste aanbod! Uit ervaring blijkt dat mensen op deze manier tot wel 40% op de advocaatkosten besparen! Het vergelijken van offertes is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend, zodat je nergens aan vastzit.

Start nu je gratis aanvraag