Wat kost een advocaat?

Vind de beste advocaat uit jouw regio!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten advocaat

Heb je een advocaat nodig en ben je bang voor hoge kosten? Goed nieuws: het inhuren van een advocatenkantoor hoeft niet heel duur te zijn. De kosten van een advocaat verschillen enorm, en er zijn diverse regelingen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Advocaat inhuren?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes: vergelijk de verschillende prijzen en kies de advocaat met de laagste kosten!

Op deze pagina lees je meer over advocaatkosten. Wat zijn de gemiddelde kosten van een advocaat per uur? Je leest ook wie er verantwoordelijk is voor de advocaatkosten en wanneer je in aanmerking komt voor een pro-deo advocaat.

Wat kost een advocaat?

De gemiddelde kosten voor een advocaat liggen tussen €200,- tot €300,- per uur. De advocaatkosten verschillen per advocaat, zo zijn er ook advocaten die tussen de €100,- tot €200,- per uur rekenen. Hele ervaren advocaten vragen vaak een hoger tarief. Dat ligt tussen de €300,- tot €400,- per uur.Wat kost een advocaat per uur?

De kosten voor een advocaat verschillen enorm. Ze zijn onder meer afhankelijk van de ervaring van de advocaat. Gemiddeld liggen de kosten voor een advocaat rond de €200,- per uur. Kies je voor een beginnend advocaat, dan betaal je vaak minder. Een bedrag tussen de €100,- tot €200,- wordt ook wel een laag tarief genoemd.

Wil je juist een enorm ervaren advocaat inschakelen?

Bijvoorbeeld omdat je een hele ingewikkelde zaak start? In dat geval moet je rekening houden met hogere kosten. Een hoog tarief ligt namelijk tussen de €300,- tot €400,- per uur. Houd daarnaast rekening met griffierechten: dit is de bijdrage voor de kosten van rechtspraak bij de start van een juridische procedure.

Uurtarieven advocaten

Omschrijving Gemiddelde kosten per uur*
Laag tarief €100,- tot €200,-
Gemiddeld tarief €200,- tot €300,-
Hoog tarief €300,- tot €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven incl. 21% btw. Elke advocaat hanteert zijn eigen uurtarief. Vraag gratis offertes aan!

Advocaatkosten per dienst

Een advocaat is in te zetten voor veel verschillende werkzaamheden. Wil je een advocaat inhuren, dan verschillen de kosten per dienst. Stel: je wilt een juridische beoordeling bij een conflict met je baas, je aannemer of met iemand anders. Dit kost gemiddeld €350,-. Wil je een juridische brief laten opstellen? Houd er dan rekening mee dat dit ook ongeveer €350,- kost.

Je kan een advocaat ook inhuren om juridische documenten te controleren, zoals een vaststellingsovereenkomst. Zo weet je zeker dat je geen voorwaarden over het hoofd ziet. De kosten hiervoor starten rond de €750,-. Hoe ingewikkelder of complexer de overeenkomst, des te hoger de kosten.

Kosten diensten advocaten

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Juridische beoordeling geschil €350,-
Opstellen juridische brief bij geschil €350,-
Procedure geschillencommissie €1.450,-
Controle vaststellingsovereenkomst Vanaf €750,-
Echtscheiding Vanaf €2.000,-
Gerechtelijke procedure €2.250,-

*Let op: het gaat hier om richtprijzen. Exacte kosten weten? Vraag gratis offertes aan via het contactformulier.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een advocaat?

Als je een advocaat inhuurt, dan berekent hij of zij de tarieven voor je. Hierdoor verschillen de prijzen enorm. Hoe complexer je zaak, des te hoger de kosten. Bovendien liggen de kosten van de advocaat hoger als het gaat om een zaak gaat over honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s.

De kosten van een advocaat zijn afhankelijk van deze factoren:

  • De ervaring.
  • De omvang en complexiteit van je zaak.
  • Particulier of ondernemer? Tarieven verschillen vaak.
  • Eventuele kantoorkosten.
  • Het financiële belang van de zaak.
  • Spoedklussen of specialistische zaken kosten vaak meer.

Ervaren advocaat gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten van een advocaat!

Besparen op de advocaatkosten?

Heb je weinig te besteden maar wil je toch de hulp inschakelen van een ervaren advocaat? Er zijn verschillende manieren om op de kosten te besparen. Zo is het eventueel mogelijk om de kosten van de advocaat te verhalen op de tegenpartij.

Heb je een laag inkomen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een advocaat van onvermogen. De kosten van een advocaat van onvermogen zijn heel laag, waardoor het voor iedereen mogelijk is juridische hulp in te schakelen.

Hieronder lees je alle tips om te besparen op de advocaatkosten. Ben je zelf ook op zoek naar een advocaat? Start dan nu je gratis offerteaanvraag en bespaar!

Rechtsbijstandsverzekering advocaatkosten

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zijn een deel van de kosten voor een advocaat vergoed door je verzekeraar. Je betaalt dan zelf nog een eigen bijdrage. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, is afhankelijk van je inkomen.

Ligt jouw fiscaal jaarinkomen onder de €19.800? Dan is jouw eigen bijdrage €203,-. Bij een inkomen tussen de €21.601,- en €23.500,- is de eigen bijdrage €694,-. Benieuwd hoeveel jij met een rechtsbijstandsverzekering nog moet betalen? Lees dan verder op rechtsbijstand.nl.

kosten gesprek met advocaat

Kostenveroordeling

In sommige gevallen kun je de kosten van de advocaat verhalen op de tegenpartij. Dit noemen we kostenveroordeling. De kosten die voor kostenveroordeling in aanmerking komen, zijn de proceskosten en de buitengerechtelijke kosten.

Onder proceskosten valt onder andere reis- en verblijfskosten, onkosten van getuigen, de kosten van de advocaat en kosten van uitreksels uit openbare registers.

Buitengerechtelijke kosten zijn alle kosten die je gemaakt hebt voorafgaand aan het proces, om de tegenpartij te laten betalen. Meer over de kostenveroordeling lees je op rechtspraak.nl.

Vraag gratis offertes aan

Het vergelijken van offertes is een hele goede manier om te besparen op de advocaatkosten. Het vergelijken van prijzen is een goede methode om een advocaat te zoeken. Zo kies je gemakkelijk voor de advocaat met het beste aanbod. Let niet alleen op het uurtarief, maar kijk ook naar andere factoren.

Hoeveel kost het bijvoorbeeld als je tussentijds updates vraagt? En als je tussendoor belt voor informatie: welke kosten zitten daar aan verbonden? Door de verschillende offertes goed door te nemen, vind je al snel de juiste soort advocaat met de beste prijs.

Lees ook meer over het aanklagen van de gemeente.

Advocaat nodig? Vraag gratis offertes aan!

Vergelijk de prijzen en kies het advocatenkantoor met het beste aanbod!

Kosten advocaat: scheiding

Als je gaat scheiden, is het inschakelen van een scheidingsadvocaat een heel goed idee. Hij zorgt ervoor dat de scheiding zo positief mogelijk verloopt. Het uurtarief voor een echtscheidingsadvocaat ligt gemiddeld rond de €200,-. Het bedrag verschilt ook per advocatenkantoor.

Kunnen jij en je (ex-)partner nog goed door één deur? Dan is het mogelijk om samen één advocaat in te schakelen. Dit noemen we een schone scheiding, en kost ongeveer €2.000,- totaal. De kosten van een vechtscheiding lopen al snel op vanaf €4.000,-.

Kosten advocaat: arbeidsconflict

Heb je een arbeidsconflict met je werkgever? Dan is de hulp van een ervaren arbeidsadvocaat enorm waardevol. Het gemiddelde tarief van een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht, ligt tussen de €200,- tot €300,-. Ook hier geldt: hoe complexer of ingewikkelder de zaak, des te hoger de kosten.

In sommige gevallen is het mogelijk om de kosten van de advocaat te verhalen op je werkgever.

Pro-deo advocaat kosten

Een advocaat van onvermogen wordt ook wel een pro-deo advocaat genoemd. Hierbij gaat het om gesubsidieerde rechtsbijstand. De kosten van een pro-deo advocaat worden niet volledig gedekt: je betaalt altijd een eigen bijdrage. Deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen, en ligt tussen de €199,- tot €835,-.

Ben je door de politie in hechtenis genomen? Alleen dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen voor een pro-deo advocaat. Meer hierover lees je op rechtsbijstand.nl.

Kosten voor letselschadeadvocaat

Wil je een letselschadeadvocaat inschakelen? De kosten voor een letselschadeadvocaat verschillen enorm. Houd in principe rekening met een uurtarief van gemiddeld €200,- per uur. In de meeste gevallen hoef je zelf de advocaatkosten niet te betalen: deze kun je namelijk verhalen op de tegenpartij. De advocaatkosten vormen dan één kostenpost in de schadevergoeding die je claimt.

Op zoek naar een advocaat bij jou in de buurt?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo op de advocaatkosten!

Kosten intakegesprek advocaat

In de meeste situaties begint het inschakelen van een advocaat met een intakegesprek. In dit intakegesprek neemt hij de zaak met je door, kijkt hij of je überhaupt een zaak hebt en wat je nodig hebt.

Wat kost een intakegesprek?

Bij veel kantoren is het eerste intakegesprek gratis. Dat houdt in dat je altijd vrijblijvend juridisch advies kunt inwinnen. Let op: soms lijkt het alsof de advocaat een gratis intakegesprek aanbiedt, maar is dit gesprek alleen gratis als je de advocaat daarna ook inhuurt. Doe je dit niet, dan moet je soms alsnog voor het intakegesprek betalen.

Zijn advocaatkosten aftrekbaar?

In sommige gevallen zijn de kosten voor een advocaat aftrekbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een advocaat inschakelt voor een echtscheiding. Hierbij gaat het dan vooral om de kosten die u maakt om partneralimentatie te krijgen. Overige advocaatkosten zijn niet aftrekbaar.

Zijn mijn advocaatkosten bij een arbeidsconflict aftrekbaar?

Tot 2001 waren een deel van de advocaatkosten wél aftrekbaar, maar tegenwoordig niet meer. Je moet ook in dat geval dus zelf de kosten voor de advocaat betalen.

advocaat kosten

Is een dure advocaat ook de beste?

Een advocaat met meer ervaring brengt vaak een hogere prijs in rekening. Maar dit betekent niet automatisch dat een duurdere advocaat direct de beste optie is. De werkzaamheden van een advocaat zijn hetzelfde. Welke advocaat jou het beste kan helpen, is vooral afhankelijk van je zaak.

Gaat het om een echtscheiding of een relatief eenvoudig juridische kwestie? In dat geval heb je niet per se een enorm ervaren advocaat nodig. Is het een complexe zaak waarbij tonnen of zelfs miljoenen op het spel staan? Dan biedt een meer ervaren, en dus duurdere advocaat wel iets meer zekerheid.

Advocaat nodig? Gratis offertes vergelijken!

Arbeidsconflict of echtscheiding? Voor deze en andere zaken schakel je het beste juridische hulp in, zodat je zo goed mogelijk wordt geholpen. De kosten van een advocaat hoeven niet heel hoog te zijn, zeker niet als je recht hebt op een advocaat van onvermogen of de kosten kunt verhalen op de tegenpartij. Advocaat nodig?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes van advocaten in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies het advocatenkantoor met het beste aanbod. Je bespaart zo tot wel 40% op de totale kosten! Bovendien is de aanvraag helemaal gratis en vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken