Scheidingsadvocaat gezocht?
Vergelijk gratis offertes en vind jouw advocaat!
Scheidingsadvocaat
Ga je scheiden en heb je een scheidingsadvocaat nodig? Wil je weten waar je recht op hebt na een echtscheiding of hoe het vermogen en het huis verdeeld worden? Schakel dan een scheidingsadvocaat in. Dit is een advocaat die gespecialiseerd is op het gebied van echtscheiding en familierecht.
Start nu je gratis offerteaanvraag!
Een echtscheidingsadvocaat helpt bij het opstellen van overeenkomsten, bemiddelt bij de verdeling van gezamenlijk vermogen en ondersteunt je bij het maken van een ouderschapsplan. Via deze advocatengids kom je eenvoudig in contact met een geschikte scheidingsadvocaat. Ga naar de offertepagina en vul je gegevens in. Je ontvangt dan snel een aantal offertes om te vergelijken. Kies de beste scheidingsadvocaat!
Hoe kan een scheidingsadvocaat u helpen bij uw scheiding?
Scheiden is een emotioneel proces waarbij er veel praktische zaken geregeld moeten worden. Denk hierbij aan de financiële afwikkelingen, overschrijven van papieren, alimentatie en afspraken met je ex-partner. Dit kun je uiteraard doen samen met je ex-partner, maar het is verstandiger om een mediator of scheidingsadvocaat in te schakelen. Het is mogelijk om een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat in te schakelen of elk een eigen scheidingsadvocaat. Op zoek naar een advocaat?
Het voordeel van een scheidingsadvocaat is dat je professionele hulp krijgt bij het maken van belangrijke beslissingen na het scheiden. De verdeling van de inboedel, naamswijziging, welke omgangsregeling wil je treffen met de kinderen en wat gebeurt er bijvoorbeeld met de spaarrekening. Dit zijn allemaal zaken waar de echtscheidingsadvocaat veel ervaring in heeft en hulp bij kan bieden.
Een scheidingsadvocaat helpt je bij:
- het opstellen van echtscheidingsconvenant;
- het bemiddelen bij financiële zaken;
- het bepalen van de hoogte van alimentatie;
- het opstellen van een ouderschapsplan en regeling voor co-ouderschap;
- het indienen van een verzoekschrift echtscheiding
Lees meer over verschillende soorten advocaten, kosten en werkzaamheden van een advocaat.
Kosten scheidingsadvocaat
Wil je een goedkope echtscheidingsadvocaat inschakelen voor je echtscheiding? Jouw eigen bijdrage is afhankelijk van een aantal factoren. Deze is een stuk lager als je het merendeel van de gesprekken met je partner zelf uitvoert en zelf na het scheiden tot een overeenstemming komt. Bij een vechtscheiding waarbij er nauwelijks nog contact is, zijn de scheidingskosten ook een stuk hoger. De betaling wordt opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Lees meer over de kosten van een echtscheidingsadvocaat.
In een aantal gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een pro deo advocaat, ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een pro deo scheidingsadvocaat is mogelijk als uw vermogen en inkomen onder een vastgestelde grens liggen. Laat u goed adviseren over de mogelijkheden voor pro deo. Een systeem zoals no-cure-no-pay is niet meer toegestaan binnen de advocatuur.
Echtscheidingsadvocaat tarieven vergelijken
Wat zijn de kosten voor een scheidingsadvocaat? Vraag gratis offertes aan bij de advocaten uit onze bedrijvengids.
Kosten aftrekbaar bij de belastingdienst?
De kosten voor een scheidingsadvocaat na een echtscheiding zijn alleen aftrekbaar wanneer er afspraken zijn gemaakt in het echtscheidingsconvenant voor het verkrijgen van partneralimentatie. De ontvanger van de alimentatie kan een aantal posten aftrekken bij de belasting. Je echtscheidingsadvocaat moet duidelijk specificeren welke kosten er zijn gemaakt voor de alimentatie, zodat je ze kunt aftrekken bij de belastingdienst. De kosten voor het verdelen van het vermogen en de inboedel na een echtscheiding zijn niet aftrekbaar.
De volgende zaken zijn aftrekbaar:
- Advocaatkosten
- Telefoon- en portokosten
- Reiskosten
- Incassokosten
- Indienen verzoekschrift echtscheiding
Familierecht
Goede afspraken zijn belangrijk voor de toekomst na het scheiden. Een scheidingsadvocaat die zich heeft gespecialiseerd in het familierecht helpt hierbij. Een familierechtadvocaat zorgt voor een vlot en soepel verloop van het scheiden. De rechtshulp gespecialiseerd in familierecht biedt maatwerk, houdt rekening met je wensen en voert indien nodig het verweer. Een echtscheiding is pas definitief wanneer het verzoekschrift tot scheiden ingediend is bij de rechtbank. Bij een echtscheiding is het noodzakelijk dat er overeenstemming wordt bereikt in een echtscheidingsconvenant over de hoogte van de alimentatie, de verdeling van het vermogen, het huis en wat er gebeurt met het pensioen. Voor de kinderen moet er naast een echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan opgesteld worden.
Schakel een echtscheidingsadvocaat in voor:
- het bepalen van de hoogte van de alimentatie;
- het opstellen van een ouderschapsplan met co-ouderschap, gezag- en omgangsregeling
- de verdeling van vermogen, echtelijke woning en pensioen.
Alimentatie
Alimentatie is een bijdrage in het levensonderhoud. De wet verplicht het onderhoud van echtgenoten en ex-echtgenoten en kinderen na scheiden. Een ex-genoot moet in het levensonderhoud. Deze plicht voor alimentatie geldt voor maximaal 12 jaar. Een kind ontvangt alimentatie tot het 18e levensjaar. De plicht voor verzorging stopt echter pas vanaf 21 jaar.
Ouderschapsplan
Stel samen een ouderschapsplan op na een echtscheiding met kinderen. Het fungeert als een toekomstplan en is zeer belangrijk. Samen met de scheidingsadvocaat of een mediator stel je afspraken op. In een ouderschapsplan staan afspraken over de opvoeding en verzorging, waar de kinderen gaan wonen en de hoogte van de alimentatie. Ook wordt in een ouderschapsplan de afgesproken omgangsregeling omschreven. Bij minderjarigen is het vaststellen van een ouderschapsplan verplicht.
Co-ouderschap
Een co-ouderschap betekent dat de ouders samen voor de kinderen zorgen, ook al zijn ze niet meer samen. Co-ouderschap is een regeling waarbij alle taken en de kosten gelijk verdeelt zijn. De kinderen zijn even vaak bij de moeder als bij de vader. De manier van indeling is vrij te bepalen. Met een co-ouderschap zijn beide ouders evenveel betrokken.
Gezag- en omgangsregeling
In plaats van co-ouderschap is het ook mogelijk om een gezag- en omgangsregeling te treffen. Hierin maak je duidelijke afspraken over de zorgtaken, de verdeling van de kosten en de omgang. Ook niet-ouders, zoals grootouders, tantes of een stiefouder kunnen vragen om een omgangsregeling. Dit kan alleen wanneer er sprake is van een hechte band met het kind.
Verdeling van vermogen
Ga je scheiden? Bij een scheiding maak je afspraken over het verdelen van het vermogen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan wordt het gezamenlijk vermogen (woning, verzekeringen, inboedel e.d.) zoveel mogelijk gelijk verdeeld. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden wordt de afspraken gevolgd die gemaakt zijn bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden.
Echtelijke woning
Bezit je een huis en ga je scheiden? Dan moet de woning ook verdeeld worden. Hierbij zijn juridische regels van groot belang, maar ook financiële. Wil je je ex-partner uitkopen? Laat je dan goed adviseren door je echtscheidingsadvocaat en de bank. Vaak wordt er overgegaan tot de verkoop van het huis. Maak dan afspraken over de verdeling, eventuele restschuld en de verkoop.
Pensioen
Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan je pensioen als je gaat scheiden. Toch is het noodzakelijk dat je ook hier over afspraken maakt bij een echtscheiding. Het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens het huwelijk moet namelijk verdeeld worden. Deze verdeling gebeurt niet direct na het scheiden, maar pas als je met pensioen gaat. Toch is het belangrijk dat je er nu al afspraken over maakt.
Naamswijziging
Na een echtscheiding is het mogelijk om een naamswijziging aan te vragen naar je eigen familienaam. Het is echter ook toegestaan geen naamswijziging in te dienen en de naam van je ex-partner te blijven gebruiken. Wanneer je kinderen hebt, hoef je hier geen toestemming voor aan te vragen. Heb je geen kinderen? Dan kan de ex-partner een verbod eisen via de rechter als er sprake is van een gegronde reden. Ga je weer trouwen? Dan vervalt de naam van je ex-partner automatisch.
Gezamenlijke advocaat of niet?
Een scheidingsadvocaat is verplicht bij een echtscheiding. Alleen een echtscheidingsadvocaat kan het verzoekschrift tot scheiden indienen bij de rechtbank. Samen met je toekomstige ex-partner kun je een gezamenlijk rechtshulp inschakelen. Je voert de gesprekken met dezelfde echtscheidingsadvocaat. Dit heeft een aantal voordelen, maar ook ook een aantal nadelen.
Voordelen gezamenlijke scheidingsadvocaat:
- Lagere kosten
- Proces is vaak sneller afgerond
- Goede bemiddeling voor een overeenkomst
- Geen rechter nodig
Nadelen gezamenlijke scheidingsadvocaat:
- De scheidingsadvocaat vecht niet alleen voor jouw belang
- Bij mislukking moet er gezocht worden naar een nieuwe echtscheidingsadvocaat van een ander kantoor
- Je moet veel overleg plegen met elkaar
Waar op letten bij keuze scheidingsadvocaat?
Bij een echtscheiding is het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat een belangrijke beslissing. Of je nu gaat voor een gezamenlijke scheidingsadvocaat of elke een eigen, je wilt dat je goed geholpen wordt bij de echtscheiding. Bij het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat moet je letten op een aantal zaken. Allereerst is natuurlijk de ervaring van de advocaat van groot belang. Een algemeen scheidingsadvocaat kan je minder goed helpen dan een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen en familierecht. Een echtscheidingsadvocaat weet wat er geregeld moet worden, wat de rechters verlangen en doet alles in jouw belang.
Let daarnaast op de communicatie met de scheidingsadvocaat. Krijg je hier een goed gevoel bij, verloopt het soepel en snel en is je echtscheidingsadvocaat goed bereikbaar? Vraag ook altijd naar de verwachte bijdrage, dan kom je niet voor dure verrassingen te staan. Uiteindelijk is het belangrijk dat je je prettig voelt bij je scheidingsadvocaat en dat je er vertrouwen in hebt.
Hier moet je op letten:
- Ervaring van de advocaat
- Communicatie
- Vergoedingen en bijdrage
- Vertrouwen
Beste echtscheidingsadvocaat vinden? Vergelijk gratis offertes!
Heb je een echtscheidingsadvocaat nodig? Ga je scheiden en zoek je naar een betaalbare scheidingsadvocaat om alles te regelen met je ex-partner? Moet er een ouderschapsplan opgesteld worden? Of wil je graag weten waar je recht op hebt na de echtscheiding? Neem dan contact op via de offertepagina.
Vul al je gegevens in en wij zorgen ervoor dat je een aantal offertes krijgt van advocaten uit de regio. Je hoeft verder niets te regelen en deze dienst is geheel gratis. Vergelijk de offertes, oriënteer je en kies de echtscheidingsadvocaat die het beste bij jou past.